30.4.2016

Saarna: ilo, ilo, ilo!

Ef. 3: 14-21
photographed by Petri Tikka!
Minä polvistun Isän eteen, hänen, jonka asemaa jokainen isän ja lapsen suhde taivaassa ja maan päällä kuvastaa. Rukoilen, että hän sanomattomassa kirkkaudessaan hengellään vahvistaisi ja voimistaisi teidän sisäistä olemustanne. Näin Kristus asuu teidän sydämissänne, kun te uskotte, ja rakkaus on elämänne perustus ja kasvupohja. Silloin te kykenette yhdessä kaikkien pyhien kanssa käsittämään kaiken leveyden, pituuden, korkeuden ja syvyyden, ja voitte tajuta Kristuksen rakkauden, joka ylittää kaiken tiedon. Niin Jumalan koko täyteys valtaa teidät.
    Jumalalle, joka meissä vaikuttavalla voimallaan kykenee tekemään monin verroin enemmän kuin osaamme pyytää tai edes ajatella, olkoon ylistys seurakunnassa ja Kristuksessa Jeesuksessa kautta kaikkien sukupolvien, aina ja ikuisesti. Aamen.

Rukoussunnuntain aaton saarna vappuaattona 30.4.2016 Kallion kirkossa
Petri Samuel Tikka

Vanhurskauttamisoppi! Siihen perustuu koko kristinusko, eikä vain usko, vaan koko elämä, koko maailmanhistoria, koko ihmiskunnan tulevaisuus. Ilo, ilo, ilo! Vanhurskaus on sitä, että asiat ovat kohdallaan, tilanne on todella OK. Vanhurskauttamisoppi merkitsee sitä, että kaikki koskaan eläneet ihmiset, kaikki käsittämättömät voimavallat ja kaikki luontokappaleet, sanalla sanoen koko Jumalan universumi juuri sellaisena kuin se tällä hetkellä on, on julistettu lopullisesti loistavaksi paikaksi elää!

Mitä häh? Täällähän masennutaan, itketään, tehdään pahaa toisille, hämmennytään, tapetaan ja tuhotaan. Juuri niin, ja kaiken tämän keskellä onkin Jeesus, Jumalan ikuinen Poika. Hän on kaiken tämän keskellä naulattuna alastomana, häpäistynä puuhun. Ja mitä hän sanoo? ”Isä, anna heille anteeksi. He eivät tiedä, mitä tekevät." Ja vielä: ”Se on täytetty.”

Tietämättömyys ja epäusko saavat meidät ihmiset kuvittelemaan, että jokin ohimenevä tai oma hyvämme on yhtä kuin se, mitä sisin olemuksemme tarvitsee saadakseen onnea. Rakastava Jumala ei tietystikään lisää pökköä pesään tuomitsemalla meitä, niin että jäisimme tähän onnettomaan tilanteeseen, johon olemme kutistuneet. Ei ole mitään muuta tietä kuin ylöspäin. Jeesus itse on se tie, joka vie ylöspäin: aitoon, täyteen, riemurikkaaseen elämään! Hän vie sinne kaikki, jotka hänelle on uskottu, ja hänen huomaansa on uskottu kaikki.

Vanhurskauttamisoppi! Kristus on ylösnoussut! Kaikki se lopullinen hyvä, mitä odotamme, mitä kaipaamme, on jo tässä ja nyt. Asetuttuaan ihmiseksi ihmisten joukkoon jouluna Kristus nosti ihmisyyden, koko ihmiskunnan, katoamattomaan elämään pääsiäisenä! Kaikki hyvä on tullut ajan keskelle, ei vain tulevaisuuteen, unelmiin tai toiveisiin. Kaikki on jo ok eli meidät on vanhurskautettu. Tässä on enemmän kuin voimme ymmärtää. Kuitenkin pyhä Paavali sanoo: ”ja voitte tajuta Kristuksen rakkauden, joka ylittää kaiken tiedon.” Meidän on määrä olla ajatuksiltamme aikuisia kristittyjä (olimmepa minkä ikäisiä tahansa) eli meidän on täysi syy
ymmärtää, mitä tarkoittaa, että Jumala todella on ääretön rakkaus. Pyhää Henkeä, kaikkivaltiasta ja hyvää, ei voi eikä tule mikään tai kukaan estämään.

Raamattu opettaa moneen kertaa, että jokaisen ihmisen ja ylipäätänsä luodun suu on ylistävä Jumalaa, niin elävät kuin jo kuolleet tulevat ylösnousseina palvomaan häntä, joka on yksinkertaisesti hyvä. Ilo, ilo, ilo on kaikki kaikessa, se päihittää kaiken! Ilosanomaa julisti myös brittiläinen nunna pyhä Valpuri 700-luvulla. Hän oli ensimmäisiä kuuluisia naislähetystyöntekijöitä, ja oli tuomassa kristinuskoa Saksaan. Vappu on keväinen lähetyksen juhla! Seurakuntana ja kirkkona olemme ylitsepursuvan, maanläheisen ilon lähettiläitä! Tanssikaamme ja laulakaamme! Naurakaamme! Kaikki tulemme olemaan yhtä perhettä maan päällä. Kristus astui kaikkea ylemmäs, ei mennäkseen kauaksi, vaan täyttääkseen kaikkeuden itsellään.

Kristuksessa me olemme maailmankaikkeuden herroja. Olemme päässeet mukaan kolmiyhteisen Jumalan äärettömään ilotanssiin! Tällä tavoin olemme kuninkaita ja kuningattaria (emme kalpene 70- ja 90-vuotta täyttäneille Ruotsin ja Englannin kuninkaallisille). Miksi emme siis saisi kaikkea, mitä sydämemme rukoilee ja huutaa, kaikkea vapautta ja hyvää? Ilo, ilo, ilo! Näin on!


Esirukous

Me ylistämme sinua, kaikkivaltias Jumala, itse Hyvyys,
että olet Kristuksessa lahjoittanut meille
uuden elämän ja pääsiäisen ilon

Kiitos pyhästä Valpurista ja kaikista niistä, jotka ovat tuoneet
Kristuksen valoa Euroopan ja Pohjolan metsiin.

Me rukoilemme Helsingin seurakuntien toimintakulttuurin muutoksen puolesta,
että seurakuntalaiset ja työntekijät eivät hätääntyisi raha- tai muustakaan tilanteessa,
vaan päinvastoin uudistuisivat rakkaudessa evankeliumiin.
Lisää messuja ja niiden melua, niin että yhteys yltää turuille ja toreille!

Me rukoilemme maailman puolesta niin,
että sen syvimpään tuskaan tulisi helpotus.
Me kiitämme koulutuksesta, kaikesta tiedon valosta,
jonka meille annat, Kristus, oikea opettajamme. 
Totuuden Henki, johda sinä meitä!
Me rukoilemme, että kansat voisivat sotien sijaan
innostaa toisiaan tekemään työtä yhteiseksi hyväksi ja iloksi.
Ohjaa myös politiikkaa, puolueita ja yhteiskunnan rakentamista
siunaten meitä järkevällä ja moniulotteisella keskustelulla.

Anna ylösnousemuksen voiman vaikuttaa kaikissa meissä,
sinun nimeesi kastetuissa, oi Herra,
niin että säteilemme riemua
ja tanssien taivaallista tanssia sinussa, Kolminaisuus,
ottaisimme kaikki mukaan juhlien meininkiin. 

Kuule rukouksemme, ajatuksemme ja sydäntemme kaipaukset,
niin että uskomme sinun antavan, mitä pyydämme.
Vapauta meidät, helatorstain Herra,
niin että helähdämme,
sinä ehtoollisessa ja koko elämässä läsnä oleva Jeesus,
armon ruhtinas! 
Isän Jumalan kunniaksi, Pyhän Hengen yhteydessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suositut tekstit | The most popular posts